Zekerheid vs Onzekerheid

2005-06-21 12.17.17Veranderingen die plaatsvinden staan zelden op zichzelf. De veranderingen zijn vrijwel altijd een gevolg van iets. Zelfs als je de verandering niet zelf hebt bedacht of geregeld, dan nog komt het wel door een eerdere ervaring en/of keuze. Vaak weten we er echter niets meer van dus het is niet bewust.Toen ik nog in loondienst werkte riep ik altijd dat ik van verandering hield. “My middle name is Change.” Ik vond het heerlijk wanneer er iets onverwachts gebeurde. Of ik regelde het zelf door mijn woonkamer weer eens anders in te richten (met de bestaande meubelen dan hè).

Achteraf bekeken vond ik het vooral heerlijk omdat ik veel zekerheid had. Elke dag wist ik hoe laat ik op stond, hoe laat ik thuis kwam, welke werkzaamheden ik deed en wanneer de deadlines waren. Ik wist zelfs al van te voren hoe ik mijn avonden doorbracht, want het was eigenlijk gewoon elke dag hetzelfde standaard ritueel.

Is dit alles?

Dan komt er zo’n moment in je leven waarin je denkt: “Is dit het nou?”. Dat gevoel ken jij vast ook wel. Dat is het moment waarop je gaat fantaseren hoe het ook anders zou kunnen. Uit eigen ervaring weet ik, dat je in het begin nog niet echt weet wat je wilt, maar je weet wel wat je absoluut niet (meer) wilt.

Dan komt dat moment waarop je de beslissing maakt: “Daar ga ik voor. Dat wil ik.” Daar gaan vaak aardig wat momenten van onzekerheid aan vooraf. Die keus maak je vanuit de zekerheid die je op dat moment ervaart en vanuit de verwachting die je voelt op dat moment. Natuurlijk heb je nog niet echt een goed idee hoe je dit gaat realiseren maar je weet heel zeker dát je het gaat realiseren.

De impact van die beslissing op alle zekerheden die je op dat moment in je leven ervaart, zijn niet te overzien. Je realiseert je nog niet dat dan alles gaat veranderen, tot dat het al verandert is.

Ik ga ervoor!

Regelmatig denk ik terug aan het moment waarop ik dacht: “Daar ga ik voor.” Ik had besloten dat ik voor mezelf ging werken. En dan niet vanuit het beroep als financial dat ik op dat moment had, maar vanuit een hele andere invalshoek als trainer. Achteraf gezien heeft dat zo veel veranderd in mijn leven! Dat had ik niet van te voren kunnen bedenken.

Wat ik wel weet is dat als gevolg van deze beslissing ook veel verdriet en teleurstellingen hebben plaatsgevonden. Er zijn ook dingen geweest waar ik echt heel boos over ben geworden. Misschien heb ik soms zelfs spijt ervaren door de gedachte: “als ik dit van te voren had geweten”. Realiteit is dat ik waarschijnlijk precies dezelfde keuzes had gemaakt.

Deze gevoelens van teleurstelling, boosheid en misschien zelfs spijt, kunnen de benodigde groei belemmeren. Om een doel te realiseren zijn er momenten waarop we onszelf moeten vergeven voor de keuzes die gemaakt zijn. En zelfs anderen vergeven voor de wijze waarop ze ons benaderd hebben.

Ho’oponopono

Er is een hele simpele maar zeer effectieve oefening die je altijd en overal kunt toepassen. Op die momenten waarop je realiseert dat je niet verder komt omdat je eigenlijk nog steeds boos bent bijvoorbeeld. Het is een vergevingsritueel uit Hawaï en heet Ho’oponopono. Via Google en Wikipedia kun je hier nog meer informatie over vinden als je wilt.

Belangrijk is dat je even bewust contact maakt met dat gevoel van boosheid, teleurstelling, verdriet of welke emotie dan ook die je nu ervaart. Je kunt ook even bewust stilstaan bij jouw ervaring of overtuiging. Beleef deze emotie of situatie alsof het nu gebeurd.

Leg dan beide handen over je hart, adem een paar keer lekker diep in en uit, en zeg dan de volgende affirmaties. Het is niet belangrijk of je gelooft wat je zegt, zolang je de oprechte intentie hebt om alles los te laten.

  • Het spijt me.

  • Vergeef me.
  • Ik hou van je.
  • Dank je.
  • Deze zinnen kun je uitbreiden en specifieker maken. Mocht je er meer over willen weten of deze oefening gewoon eens samen met mij willen doen, dat kan! Vul het contactformulier in en ik help jou zo snel mogelijk.JA, ik wil dat je me helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.